Gdy słyszymy jajko, widzimy piękne bielutkie kurze jajo, które jadamy o każdej porze dnia. Doskonałe zarówno na obiad jak i na kolację. Niestety często słyszymy o działaniu cholesterolu, a białko jaja kurzego stanowi dość częsty alergen. Tu z pomocą przychodzą nam małe nakrapiane jajeczka, które przewyższają tradycyjne jajka zarówno pod względem zdrowotnym jak i smakowym.
Wskazówki
* Bardzo efektownie na Wielkanocnym stole wyglądają jajka przepiórcze ugotowane na twardo i poukładane na łączce ze świeżej rzeżuchy.
Wartość odżywcza
| Na | 100 g |
|---|---|
| Wartość energetyczna (kcal) | 158 |
| Tłuszcz | 11 g Kwasy tłuszczowe nasycone 3,6 g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1,3 g Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 4,3 g |
| Cholesterol | 844 mg |
| Sód | 141 mg |
| Potas | 132 mg |
| Węglowodany | 0,4 g Błonnik 0 g Cukry 0,4 g |
| Białko | 13 g Witamina A 543 IU Wapń 64 mg Witamina D 55 IU Witamina B12 1,6 µg Kwas askorbinowy 0 mg Żelazo 3,7 mg Witamina B6 0,2 mg Magnez 13 mg |